WORK IN PROGRESS: MY BIG FAT DOWN SYNDROME WEDDING (10.30–11.15)
Årets festivaltema är Komedi och frihet. Allas frihet att få vara och vara roliga som de är och som de vill. Skådespelaren och komikern Nisti Stêrk skriver just nu på ett långfilmsmanus tillsammans med den brittiska skådespelaren Sally Phillips (Bridget Jones, Miranda, Smack the Pony). Manus-coach är Nick Hornby. Filmen heter My Big Fat Down Syndrome Wedding och är en dramakomedi om kärlek, fördomar och kulturkrockar. I centrum för handlingen står kärleken mellan två ungdomar som har Downs syndrom – en från en brittisk familj och en från en svensk-kurdisk – som blir våldsamt kära under en teateruppsättning i Stockholm. Programpunkten görs i samarbete med Jarowskij.
Medverkande: Nisti Stêrk, Sally Phillips, Annika Bellander Rune,
Johanna Bergenstråhle, producenter, Jarowskij
Moderator: Camilla Larsson, journalist, filmkritiker och programchef
CASTING OCH REPRESENTATION – ATT VARA FUNKTIONSVARIERAD SKÅDESPELARE (11.15–12.00)
I den hårda skådespelarbranschen finns en grupp skådespelare som har det ännu tuffare än de flesta andra. Att vara blind, döv, sitta i rullstol eller ha Downs syndrom och slåss om roller och gå på castings är en utmaning. Och var finns jobben? Möt Tommy Jessop, brittisk skådespelare och huvudrollsinnehavare i My Big Fat Down Syndrome Wedding; Dawn Jani Birley, kanadensisk skådespelare med bas i Finland, aktuell i Riksteatern Tyst Teaters Bernardas hus; Maria Wärme, skådespelerska, nyligen aktuell i Unga Klaras Tuma, som hon också skrivit, och ta del av deras erfarenheter. Medverkar gör också Lena Koppel, regissör, som fått sina största filmsuccéer tillsammans med delar av Glada Hudik-ensemblen. (Hur många lingon finns det i världen / Hur många kramar finns det i världen).
Moderator: Nisti Stêrk, festivalchef
WORK IN PROGRESS: ALLA HÄSTAR HEMMA (13.00–13.45)
Humorkollektivet Stallet slog igenom på bred front med sin tv-serie Trettiplus. Nu är Elin Thomasdotter Extor, Isabella Posse Boquist, Linn Mannheimer, Isabelle Riddez och Anni Tuikka tillbaka med en ny serie för att pigga upp i höstmörkret – och vi får ta en smygtitt! Alla hästar hemma beskrivs som en sprakande humorshow där sketcher varvas med studioinslag inför publik. Varje program leds av en gästande komiker vars personliga intressen blivit föremål för avsnittets utformning, dock inte alltid enligt varken gästens eller tittarnas förväntan. Gästvärdar är Anna Blomberg, Johan Glans, Pia Johansson, Peter Magnusson, Rachel Mohlin, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Mikael Tornving och William Spetz. För manus och medverkan står Stallet och för regin svarar Måns Nilsson. Alla hästar hemma har premiär på SVT1 och SVT Play den 11 november. Programpunkten görs i samarbete med Anagram Sverige och SVT.
Medverkande: Isabella Posse Boquist, Linn Mannheimer, Isabelle Riddez, Anni Tuikka.
Moderator: Camilla Larsson, filmkritiker, journalist och programchef
KVINNLIG HUMOR ELLER BARA RIKTIGT BRA HUMOR? (13.45–14.30)
Det kommer mycket bra humor nu, skriven och framförd av kvinnor och kvinnliga humorgäng. Fortfarande finns dock en rådande uppfattning att kvinnliga komiker och humorgäng gör humor för kvinnor, medan män gör humor som alla kan skratta åt. Tillsammans med ett gäng komiker tittar vi bakåt i historien på pionjärer som Nancy och Carina. Reuter och Skoog och Maria Lundqvists Sally, jämför med nuet och siktar mot framtiden. Hur ska vi komma vidare och hur kan komikerna själva utvecklas om de ständigt får dessa snäva ramar?
Medverkande: Stalletmedlemmarna, Ami Hallberg Pauli, Sara Young, Yvonne Skattberg
Moderator: Camilla Larsson, journalist och filmkritiker, programchef
MASTERCLASS MED JENNIFER SAUNDERS OCH BEATTIE EDMONDSON (15.00–16.30)
Jennifer Saunders, flerfaldig BAFTA- och Emmy-vinnare, började som komiker på The Comedy Store och Comic Strip i London tillsammans med Dawn French. Hon medverkade i några avsnitt av bland annat Hemma värst innan hon och French gjorde succé med egna serien French och Saunders. Hon är geniet bakom manuset till en av världens mest inflytelserika komediserier Helt hysteriskt – liksom skådespelerskan bakom den hejdlösa Edina. Beattie Edmondson, dotter till Jennifer Saunders, bildade under sin universitetstid humorgruppen Lady Garden, som senare bytte namn till Birthday Girls. Hon slog igenom 2008 i sitcomen The Wright Way och spelar en av de tre huvudrollerna i BBC-serien Josh och huvudrollen i Disney-filmen Patrick – i de två sistnämnda dyker även mamma Jennifer upp. Möt dem i ett samtal om komedi, komisk tajming, manusprocesser och att tolka sitt eget material.
Moderator: Sally Phillips, komiker och skådespelerska (Smack the Pony, Miranda, Bridget Jones)
PRISER
Hela seminariedagen, inklusive Masterclass 250 kr (inklusive lunchmacka och dryck)
Enstaka seminarium (förutom Masterclass) 85 kr
Enbart Masterclass 275 kr
TID:10.30-16.30
PLATS: Rörstrand Slott & Konferens, Rörstrandsgatan 5 (Birkaplan)

Biljetter:  Zeticket.sezeticket logga6