samba_1030x688
Samba
18 December, 2016
magnus-harenstam-2
Samtal & film: En hyllning till Magnus Härenstam
1 September, 2015

Samtal – Somaly-Nollywood och afrikansk komedifilm

hanna-abdubakar-300x400

Somaly-Nollywood och afrikansk komedifilm
Gäster: Hanna Abdubakar och Tim Badejo

Biograf: Mauritz. Fredag 24 oktober, kl 17.00

Afrikansk komedifilm når sällan biografer. Omöjligt att exportera säger många, men i dagens gränslösa cyber-samhälle cirkulerar film och humor flitigare än någonsin. Trots att det idag bor 45 000 somalier i Sverige, är somalisk komedifilm fortfarande en raritet. Skådespelerskan och bloggaren Hanna Abdubakar är på god väg att råda bot mot detta. Via sociala medier sprider hon ut somalisk humor och film. Hon följs av 1,2 miljoner personer på Facebook där hon med en aldrig sinande energi lyfter fram somaliska teman och alltid med ett skratt i beredskap!

Tim Badejo är en av Sveriges mest framgångsrika konsertpromoters i reggae- och socagenren, med 40 års erfarenhet i branchen. Nu har han bestämt sig för att lansera en film i Sverige, nämligen Nollywood-komedin Head Gone! En film som är späckad med Nigerias största stjärnor från musik- film- och standup-scenerna, och regisserad av nigeriansk-svenska Dare Fasasi. Hur tänker Tim Badejo lansera en film skapad i ett helt annat sammanhang för en svensk publik? Vilken slags filmhumortradition finns det i Nigeria? Filmen har också ett socialt budskap – hur förmedlar man viktiga frågor genom humor? Går det att översätta berättandet från den nigerianska till den svenska kontexten?

Med avstamp i somaliska Hanna Abubakars humoristiska sketcher och Tim Badejos nya plan för nigeriansk film i Sverige, tar vi en närmare titt på afrikansk komedifilm och Nollywood i högsta grad!

Moderator: Johan Palme

Missa inte den nigerianska filmen The Meeting som visas på bio Mauritz, 25 oktober, kl 18.00.

 
Tillbaka till Program.