lucka_9_515x344
Lucka 9 Adventskalender 2016 – Shebly Niavarani
9 December, 2016
man_without_a_cell_phone_2-1
Man Without a Cellphone
26 September, 2016

Mahbas (Solitaire) med Julia Kassar

mahbas-5

Mahbas (Solitaire) med Julia Kassar

Libanon, Egypten, Jordanien 2016, 92 minuter.
Arabiska, svensk undertext
Regi: Sophie Boutros

Therese är frun till en borgmästare i en liten by i Libanon. Hon har höga förväntningar inför ett stundande besök från dotterns blivande man och hans familj. Thereses bror, som dog i en syrisk explosion för 20 år sedan, är fortfarande högst närvarande i huset genom de stora fotografier av honom som finns uppsatta överallt och hon delar sin glädje med brodern – tills hon plötsligt upptäcker att hennes efterlängtade gäster kommer just från Syrien! Mahbas är en både rolig och starkt berörande film om kärlek, familj, sorg och ärvda konflikter. Skådespelarensemblen med sina starka kvinnoporträtt är fantastisk! Vi ser ett uppbåd av kända libanesiska och syriska skådespelare, förutom Julia Kassar i huvudrollen, bland annat Bassam Koussa och Nadine Khoury, som spelar de syriska föräldrarna. Visningen följs av ett samtal med Julia Kassar som spelar den blivande brudens mamma.

bannermahbas

Julia Kassar kommer från Libanon men är en framstående och välkänd skådespelerska i hela arabvärlden. Hon arbetar med både film, teater och tv. Hon är prisbelönad på internationella festivaler, nu senast vann hon priset för bästa skådespelerska på filmfestivalen i Dubai, för sin roll i Tramontane. Hon är programledare för talk showen Hunna (Women’s Views) och undervisar i skådespeleri på The Institute of Fine Arts i Beirut.

MODERATOR: Hiba Daniel, journalist och programledare på SVT.

Tid: Lördag 21 oktober, kl 19.00–21.30, Biograf Skandia.

Biljetter till Filmer & Samtal för årets Int. Komedifilmfestival kan köpas i SF:s biljettkassor, på sf.se eller på plats för visningen i biljettkassorna, i mån om plats.
Pris: 150kr

Visningen görs i samarbete med Arab Cinema in Sweden.