gustav_birgitta-1
Får man skämta om man är politiker?
31 August, 2015
aylavyufilmochsamtal
Film och Samtal: Sermiyan Midyat från Ay Lav Yu
18 September, 2018

Film och Samtal: Parviz Parastouei från The Lizard

thelizardfilmochsamtal

FILM & SAMTAL: PARVIZ PARASTOUEI

Moderator: Mina Azarian, skådespelare
Samtalet hålls på persiska och svenska.

 

The Lizard, av Kamal Tabrizi, Iran (2004)

Längd: 115 min, persiska, engelsk text

Proffsförbrytaren Reza (Parviz Parastouei) åker fast under ett rån. Han står inte ut i fängelset och hittar ett sätt att fly. Men det ska visa sig att konsekvenserna av rymningen blir än värre att tampas med.

Den skarpa och intelligenta The Lizard gjorde både succé och skapade skandal i hemlandet Iran när den hade premiär och togs sedan ner från biograferna efter två veckor. Skådespelaren Parviz Parastouei är fullkomligt lysande som brottslingen som av en slump hamnar som religiös ledare i en liten by. The Lizard är en träffande satir över religionen, prästerskapet, det iranska samhället och livet i allmänhet. Och budskapet, det passar verkligen hela vår värld: Tänk själv!

Parviz Parastouei började som teaterskådespelare när han var 15 år gammal. Han filmdebuterade 1984 i Lovers Reunion (Diar-e asheghan), för vilken han vann pris på Teherans Fajr International Film Festival. Sedan dess har han spelat ledande roller i ett stort antal filmer inom olika genrer, som Snowman (1995), som var förbjuden i Iran under många år, den populära och hyllade komedin The Wrong Man (Marde avazi) och
The Lizard (Marmoulak), som innebar hans internationella genombrott.

Parastouei har arbetat med de största regissörerna i Iran, som Davood Mir-Bagheri, Kamal Tabrizi, Mohamad Reza Honarmand, Ebrahim Hatamikia, Fereydoun Jeyrani, Ahmad Reza Darvish, och Majid Majidi.

Tid: Fredag 19 Oktober, kl 18.30-21.00

Plats: Biograf Skandia

Biljetter:  Zeticket.sezeticket logga6