OM FESTIVALEN

”Skrattet är det närmaste avståndet mellan två människor” Victor Borge


Komedifilm har en underordnad status trots att genren lockar stor publik och ofta uppmuntrar till eftertanke om allvarliga frågeställningar ur ett samhällspolitiskt perspektiv. Vissa känsliga frågor skulle inte nå fram till alla grupper om de inte först avväpnades med ett skratt. Komedifilm kan öppna upp dialoger och hjärtan som annars är slutna.


Med festivalen ges Sverige en unik chans att upptäcka vad människor skrattar åt i andra kulturer. På festivalen kommer vi att hjälpa till att tolka andra länders kulturella koder, förmedla det genom filmerna och de gäster vi bjuder in. Vad får en chilenare, kurd eller somalier att kikna? Vad slår man sig på knäna åt i Turkiet? Vad gapskrattar man åt i Nigeria, Kina, Palestina och Algeriet? Genom skrattet kan vi lära känna varandra bättre.


I länder som Polen, Slovenien, Argentina, Etiopien och Mexiko är det lokalt producerade komedier som varit mest framgångsrika i antal biobesökare och intjänade pengar. Vi vill bjuda in filmer från länder vars komedier ännu inte har visats i stor utsträckning i Sverige. Vi vill få människor att mötas i humorns tecken, eftersom vi tror att det finns enormt mycket bra komedifilm internationellt som ännu inte har hittat till svenska biografer.


Med komedier från till exempel Mexiko, Nigeria, Indien, Somalia, Israel, Algeriet, Frankrike, Palestina och Sverige vill vi visa att humor inte har några gränser!


Bakgrundshistoria


Efter nästan 30 år utomlands flyttade Karin Rydholm tillbaka till Stockholm. Visserligen har jorden krympt tack vare internet och billiga flygstolar, men trettio år sätter sina spår och det är en utmaning att sälla sig till den största gruppen invandrare, nämligen återvändande svenskar.


En iskall snötung decemberdag står Karin på perrongen i Svedmyra och bekymrar sig över framtiden. Plötsligt ringer telefonen djupt nere i fickan. Det är skådespelerskan Nisti Stêrk som hör av sig via sin agent. Nisti vill ha kontakt med en dramaturg för att jobba vidare med ett långfilmsprojekt och Karin längtar efter uppdrag och jobb!


Så träffades de, den svenskaste och mest publikkära kurdiskan, som ledigt och lätt citerar Tage Danielsson och Astrid Lindgren, Nils Poppe, och den ”fransk-latinoamerikanska” svenskan som inte ens visste att Sverige vunnit Melodifestivalen! Nisti skrattar år Karins okunnighet vad gäller dagens svenska stjärnskott och kändisar. Karin beundrar Nisti som genom sina idéer och uppträdanden ger en röst åt dem som sällan får en chans: kvinnor – mammor, mor-och farmödrar från världens alla hörn och samhällsskikt.


Efter telefonsamtalet på den snöiga perrongen, har Nisti och Karin satt igång och utvecklat en lång rad olika projekt allt från långfilm, TV-serier, pjäser och nu, kronan på verket: Sveriges första Internationella Komedifilmfestival!


Karin:”Dagens Stockholm är en färgstark och mångkulturell huvudstad precis som städerna på kontinenten. Oräkneliga språk surrar i luften och blandar sig med doften av kardemumma, kanel och koriander. Vi är en multifacetterad befolkning och det enda jag tycker är trist är den rädsla för just mötet med de andra som man ofta känner av”.


Nisti: ”När Karin berättade om sin idé om en komedifilmfestival för att få människor att mötas genom skrattet, kom jag direkt att tänka på min käre Nils Poppes ord: ‘Den sorgsne får befrielse när de andra kommer honom till mötes genom skrattet’. Det finns stora grupper nyanlända svenskar som mest betraktas med medlidande. Det vill Karin och jag ändra på! Vi vill visa för alla svenskar att just alla svenskar, nya som gamla, har humor och behöver det befriande skrattet!”


Internationella Komedifilmfestivalen blev för Nisti en passande och naturlig förlängning på verksamheten hon driver genom sitt bolag Stêrk Production.


Till Facebook

Partners