AKTUELLT

 
 
 
 
 

Filmkurs på dari med Rozbeh Ganjali

Under Kristi himmelsfärdshelgen anordnar vi en kurs för afganska ungdomar i att göra kortfilm! Tanken är att deltagarna ska få använda sina egna erfarenheter och lära sig att uttrycka sina upplevelser genom mediet film.

Plats: Filmhuset på Gärdet, Borgvägen 1–3, Stockholm.

Tid: 25–26 maj 2017 kl. 13.00–18.30 båda dagarna. En kortare fikapaus med lätt fika ingår (te, kakor och snacks), men det är bra om alla deltagare har ätit lunch innan.

Språk: Kursen hålls på dari.

Lärare: Rozbeh Ganjali, som är filmfotograf med stor erfarenhet inom TV och film, t ex från filmen "Hur många lingon finns det i världen" och tv-serier som "Torpederna" och "Saltön". Rozbeh har själv afghansk bakgrund och hans mamma är den afghanska filmstjärnan Hamida Abdullah.

Kostnad: Kursen är gratis, men om man har anmält sig till kursen och inte dyker upp tar vi ut en administrativ avgift på 50 kronor/person.

Teknik: Har man en Smartphone av något slag är det bra om man tar med sig den. Alla behöver dock inte ha, utan man kan arbeta i grupp tillsammans med andra.

Sista anmälningsdag: Måndag 22 maj.


Kursens upplägg (ungefärlig tidsplan):
Dag 1
Förklaring av hur en filminspelning går till, från idé till färdigt manus och därifrån till produktion, filminspelning och klippning. Det blir också en "fördjupning" i manusskrivning.

Läxa till dag 2:
Skriva ett kortmanus på 1–2 min.

Dag 2
Presentation av sin manusidé. Därefter genomförs inspelningen och klippning av filmen under dagen. Sedan visas alla kortfilmer i slutet på dagen.

Anmäl dig här!
 
 
 
 
 

Se "En man som heter Ove" textad på dari och möt Bahar Pars!

– Samtal och filmvisning för afghanska ensamkommande flyktingbarn

 
 

En man som heter Ove – textad på dari

Sverige, 2015. 116 min.
Svenska, textad på dari.
Regi: Hannes Holm

59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt och man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.

 
 
 

Möt Bahar Pars

Efter filmen får besökarna träffa skådespelerskan Bahar Pars, som har den kvinnliga huvudrollen i filmen. Bahar är född i Iran och har tidigare medverkat i ett flertal scenuppsättningar, filmer och tv-serier. Hon nominerades till Guldbaggen för sin roll i En man som heter Ove. Bahar kommer att berätta hur det är att arbeta som skådespelerska i Sverige och om hur det var att flytta till Sverige. Samtalet hålls på persiska.

Film och samtal:
Datum:     26 december
Tid:            11.30–14.30
Film:          Först visas filmen En man som heter Ove, textad på dari.
Samtal:     Efter filmen blir det samtal med skådespelerskan Bahar Pars som spelar den kvinnliga huvudrollen i filmen. Samtalet hålls på persiska.
Plats:         Filmhuset på Gärdet, Borgvägen 1–3, Biograf Victor.
Biljett:       110 kronor, föranmälan krävs.
Extra:        Fika före filmen ingår. Kaffe/te och ostsmörgås serveras i foajén kl. 11.00.

För bokning eller information kontakta madeleine@sterkproduction.se
 
   

Filmvisning och efterföljande samtal för afghanska ensamkommande barn


Internationella Komedifilmfestivalen gör en extra insats för afghanska ensamkommande flyktingbarn. Först visas den persiska filmen "No entry for men" och sedan hålls ett samtal med den afghanska filmstjärnan Hamida Abdullah och hennes son filmfotografen Rozbeh Ganjali. Hamida och Rozbeh berättar om sina upplevelser av att flytta till och bo i Sverige, om kulturkrockar och hur man startar ett nytt liv här. De berättar också om hur det är att arbeta inom filmindustrin i Afghanistan och i Sverige. Vi hade ett liknande samtal i våras med Hamida och Rozbeh. Det var ett mycket uppskattat möte med många skratt och mycket igenkänning. Nu vill Internationella Komedifilmfestivalen tillsammans med Botkyrka kommun se till att fler ensamkommande flyktingbarn får möjlighet uppleva detta.

 

Tanken är att personalen på HVB-boenden och jourhemmen ska fånga upp barnens tankar och funderingar efter kvällen och skapa en dialog i barnens vardag. Vi hoppas att filmvisningen och det efterföljande samtalet ska bli ett startskott till temakvällar om attityder och värderingar kring t.ex demokrati och mänskliga rättigheter.

 
 

No entry for men (Vorood aghayan mamnoo)

Iran, 2011. 102 min.

Persiska, engelsk undertext.

Regi: Rambod Javan.


Rektorn fru Darabi styr flickskolan Golestan med järnhand och hennes grundregel är att ingen man får sätta sin fot över tröskeln. Men när kemiläraren abrupt slutar tvingas hon mot bättre vetande anställa en manlig ersättare, och plötsligt ställs hennes perfekta system på ända. Den charmiga farsen No entry for men leker med alla klichéer om könsroller och blev en enorm succé i Iran. Huvudrollen spelas av Reza Attaran, en av Irans allra mest älskade filmstjärnor. Regissören Rambod Javan är också en av Irans mest populära tv-komiker.


Gäster:

Hamida Abdullah, afghansk skådespelerska som är känd för sin karaktär Shirin Gule Parsoz i den hyllade TV-komediserien Shirin Gul Aghar.


Rozbeh Ganjali, filmfotograf som bl.a. arbetat med Felix Herngrens serie Torpederna, nya Saltön-serien och långfilmer som Hur många lingon finns det i världen?


   

Tid och plats:

Datum: 18 november

Tid: 18.30–21.00

Film: No entry for men (Vorood aghayan mamnoo).

Samtal: Efter filmen blir det samtal med den kända afghanska skådespelaren Hamida Abdullah och hennes son, filmfotografen Rozbeh Ganjali.

Plats: Tumbascenen, Utbildningsvägen 2, Tumba

Biljett: FRI ENTRÉ, men föranmälan krävs.


För information och bokning kontakta madeleine@sterkproduction.se.

   
   

Filmvisningar på Biograf Sture 4–5 oktober


Internationella Komedifilmfestivalen bjuder in till filmvisning. Festivalen visar komedier från hela världen och ger Sverige en unik chans att upptäcka vad man skrattar åt i andra kulturer. I år finns det chans att se två tänkvärda filmer som tar upp aktuella och viktiga frågeställningar om till exempel utanförskap och hedersrelaterade frågor.

Vi är oerhört glada för att återigen få samarbeta med SF-Bio.
 
 

Girgiriye

Turkiet.

Turkiska, svensk text.


Detta är en turkisk klassiker som handlar om det förälskade paret Güllüye och Bayram som måste hoppa över det ena hindret efter det andra som deras familjer sätter upp för att de inte ska gifta sig. Vad de inte har en aning om är att deras föräldrar, det vill säga, Güllüyes mamma, Sabahat och Bayrams pappa, Emin en gång i tiden varit förälskade och på väg att gifta sig, men nu är de istället bittra fiender och rivaliteten mellan familjerna är stor. Güllüye och Bayram är fast beslutna om att gifta sig, men kommer de klara av att så ut med alla intriger mellan släkt och vänner?


Klicka här för att se trailer på Girgiriye

Tid och plats:

Tisdag 4/10 kl.13.00–14.40

Onsdag 5/10 kl. 10.00–11.40

Biograf Sture, Birger Jarlsgatan 41A.


För information och bokning kontakta madeleine@sterkproduction.se.

 
 

Samba

Frankrike.

Franska, textad på svenska.


Samba immigrerade till Frankrike från Senegal för tio år sedan och har sedan dess hankat sig fram på olika ströjobb. Alice har en chefsbefattning, men har nyligen varit utbränd. Båda kämpar för att få ordning på sina liv. Samba är beredd att göra allt för att få arbetstillstånd, medan Alice försöker få livet på rätt köl igen. Plötsligt gör ödet så att deras vägar korsas.


Klicka här för att se trailer på Samba


Tid och plats:

Tisdag 4/10 kl.10.00–12.00

Onsdag 5/10 kl.13.00–15.00

Biograf Sture Birger Jarlsgatan 41A.


För information och bokning kontakta madeleine@sterkproduction.se.

Se filmen Zapas den 25:e september


Internationella Komedifilmfestivalen gör ett nedslag på den iranska filmfestivalen Yari. Vi bidrar med en film under festivalen. Det är filmen Zapas, en dramakomedi om ett fotbollslag som får gå upp från division 3 till division 2. En av spelarna blir skadad och det får konsekvenser man inte har räknat med. Plötsligt kommer många sanningar fram som man tidigare försökt dölja.


Filmen visas på söndagen den 25:e september på biograf Park i Stockholm.


För mer information om filmen se här


Köp biljetter här:

 
 
 

Partners

  • KFF2015_Programbok.indd
  • KFF2015_Programbok.indd
  • KFF2015_Programbok.indd
  • KFF2015_Programbok.indd